Kenguruzás

2021.01.12

A sok átaggódott nap után, amikor meg sem érithettük a gyermekünk vagy az inkubátorba benyúlva csak szelíden megsimíthattuk, már alig várjuk, hogy megfoghassuk,érezhessük pici testét! Erre ad lehetőséget a kenguruzás, mikor az Édesanya vagy Édesapa mellkasára teszik a babát, bekuckózva egy kényelmes székbe.

A kenguruzás alapjait a szükség teremtette meg, hiszen a 70-es évek végén Dr. Ray és Martinez inkubátor hiányában az Édesanyákat vette igénybe a koraszülöttek hőmérsékletének tartásához, közvetlenül a mellkasukra helyezve a babákat, saját testhőjükkel melegítették a piciket és ingerként is szolgáltak. Rájöttek, hogy így kevesebb fertőzést kapnak el a csöppségek és a csecsemők elhagyásának száma is csökkent, mint ahogy a halálozások száma is.

A kenguruzás jótékony hatásait ma is ismerjük, hiszen csökkenti a stresszt, így normalizálja a pulzust, a légzést, erősíti mindkét felet a lelki tényezők miatt. Az Anyukának segíti a tej termelődését a kontaktus, a kicsinek is inger, sokszor keresik a cicit, a tej illatát érezve.

Magyarországon is törekednek ennek a bőr-bőr kontaktusnak a megteremtésére, onnantól, hogy elég stabil ehhez a gyermek állapota, de mindig a az adott intézmény lehetőségeihez, kereteihez igazodva. Próbáljuk meg erre felkészíteni anyai lelkünket, hogy lehet, hogy egyik nap a kicsi állapota miatt, másik nap az osztályos helyzet miatt nem sikerülhet, de ne kételkedjünk a nővérek jót akarásában, beszéljük meg velük mindig a felmerülő igényeinket.

A kenguruzás otthon is folytatódik, ott már kicsit szabadabban, növelve a kötődést ,a szeretetet érzését. Majd ez idővel átmegy a hordozás irányába. Később pedig mi szaladunk a gyerkőc után, hogy el tudjuk kapni egy ölelésre!