Légzés

2020.10.07

Az újszülöttek, koraszülöttek légzése nem olyan egyenletes, mint a felnőtteké, sokszor válik pihegővé,mély alvás esetén felületessé,elnyújtottá, esetleg néhány másodperc szünet is észlelhető. Gyakran nyöszörögnek, nyögnek, hüppögnek álmukban. Ha mindez nem társul más testi tünettel(láz, izomgörcs, bőrszínváltozás),akkor ez természetes jelenség.

Koraszülöttek esetében a légzőközpont éretlensége miatt gyakrabban fordulhat elő légzéskimaradás. Vérszegénység, fertőzés kezdő tünete is lehet, de ez ilyenkor általában társul bágyadtsággal, etetési nehézséggel is. Sokan óvják a babájukat a hőmérsékleti változásoktól túlzottan, de a túlmelegedés is okozhat légzési problémákat. Ha észlelünk ilyen hosszabb ideig tartó légzéskimaradást vagy esetleg jelez a légzésfigyelő, figyeljük meg a babát, takarjuk ki, hogy lássuk a valós légzőmozgást, gyújtsunk lámpát, figyeljük az arca színét. Gyakran már ez elég inger számukra a levegő vételéhez, simogassuk meg a hátát, dörzsöljük meg a talpát, ha hason volt forgassuk meg. Ha ez alvás közben volt, nyilván tónustalanabb még, de ha rózsás a bőrszíne, légzése rendezett, akkor lehet, hogy mélyebben bealudt, elmászott a légzésfigyelő lapjáról esetleg, ezt is figyelni kell. Monitorriasztás vagy egyéb légzéskimaradás észlelése esetén kórházi kivizsgálás szükséges.

Légzéskimaradásokat még tud okozni az étel visszacsurgása is alvás közben. Nem is mindig jár ez látható bukással, sokszor csak a nyelőcsőbe kerül a tej , amit próbál a baba visszanyelegetni. Ez alvásvizsgálat során illetve az étkezések megfigyelésével kiderülhet. A koraszülöttek gyomorzáró izma még nem olyan erős, ezért könnyebben visszaáramolhat az étel. Ilyen esetekben a gyakori büfiztetés, a kiságy fejnél történő megemelése, a tej sűrítése megoldást jelenthet.

Ha a kivizsgálás kizárja a lehetséges fertőzéseket, vérszegénységet,a megfigyelés az etetési ,gondozási problémákat, alvásvizsgálatot is végzünk, mely igazolhatja az alvás alatti légzéskimaradásokat. Ezek fajtáitól, hosszúságától, mennyiségétől függően esetleg gyógyszer beállítására is szükség lehet, mely egy darabig még segít a babának , hogy szervezete éberebben reagáljon az oxigénszintje változására és bekapcsolja a "vegyél levegőt" gombot.

Szerencsére a gyerekek kis százalékánál van komoly probléma, de fontos a figyelem és persze az elővigyázatosság a légzésfigyelő otthoni használatával és a hozzá kapcsolódó tanfolyam elvégzésével, hiszen azt is tudnunk kell, hogy mit csináljunk riasztás, baj esetén.