Rendszer a mindennapokban

2020.11.02

Egy pici babával nagyon nehéz kőbe vésett szabályok szerint élni, hiszen biztos, hogy előbb lesz éhes vagy nem alszik,amikor kéne, viszont alszik, amikor enni kell, az éjszakákról nem is beszélve....:) Ismerős helyzetek, viszont mégis meg kell próbálnunk rendszert vinni napjainkba a koraszülöttek esetében, főleg, ha ikrekről van szó.

Egyrészt fontos az elején ragaszkodni a három óránkénti etetéshez és a megfelelő mennyiségű tej adásához, hiszen akár a túletetés, akár az aluletetés problémákat okozhat. Az előbbi bukásokhoz,az utóbbi kiszáradáshoz vezethet. Kis eltérések persze előfordulhatnak, illetve a súlynövekedéssel az igényük is nő az adagjuk emelésére. Fontos a legalább heti egyszeri pucér súly mérése és figyeljük a pisis pelusok számát, mértékét is, a pici esetleg eltérő viselkedését.

Minden babának különböző az ereje, vérmérséklete: van aki egy óráig nyammog, van aki fél perc alatt letolja az adagját. Mi is igazodjunk az etetési technikánkkal ehhez, hogy elérhessünk egy poci barát mértéket. Időben sem csúszhatunk el, hiszen az etetés utáni fejés, cumisterilizálás, esetleg peluscsere után szinte kezdhetjük elölről, pedig jó lenne Anyának is enni, fürödni, esetleg tesót is ellátni.

Fontos beépíteni a fürdetési szertartást. Ez jó a család egységének is, hiszen Apa hazaérése után ez történhet közösen és van egy kis idő a nyugodt babázásra. A kicsi pedig ehhez, a sötéthez, csendhez kötheti az éjszaka eljövetelét, amikor ő is kevésbé aktív.

Az elején kell csak következetesen ragaszkodnunk ezekhez, aztán kialakul minden családnál az ideális rendszer, szokássá válik, biztonságot, kiszámíthatóságot ad a babának és szüleinek egyaránt.