Táplálkozás szoptatás alatt

2020.11.21

A szoptatás alatti táplálkozás főbb pillérei

A legfontosabb, hogy együnk egészségeset, teljes kiőrlésű gabonaféléket, gabonahelyettesítőket, háztáji húst, vagy legalábbis iparilag nem túl feldolgozottat, friss vagy fagyasztott gyümölcsöt, zöldséget, kis mennyiségű tejtermékkel. A hozzáadott cukrot, sok adalékanyagot tartalmazó készételeket, élelmiszereket pedig kerüljük, amennyire lehet. Bár ezek az alapelvek életünk minden szakaszára érvényesek

Ne feledjük, az az ideális, ha napi kalóriabevitelünk 50%-át szénhidrát, 20%-át fehérje, 30%-át pedig zsír teszi ki.

Nincs olyan ételféleség, amit feltétlenül ennünk kell ahhoz, hogy legyen tejünk. Sem a madártej, sem a köménymagos tojásleves nem növeli a tejmennyiséget. Inkább a megfelelő folyadék bevitelre érdemes figyelni.Jóltáplált anyáknál akkor sem változik jelentősen a tej összetétele, ha átmenetileg nem esznek eleget. Az anyatejben a fehérjék, a laktóz, az ásványi anyagok és több vitamin mennyisége is viszonylag állandó, nem függ az anya táplálkozásától. Az anya táplálkozása inkább saját szervezete működését befolyásolja, hiszen ha nem fogyaszt megfelelő összetételű táplálékot, saját tartalékait használja fel a teste az anyatej előállításakor.Kivétel ez alól a B12 vitamin, mely vegán életmódot folytató anyák anyatejében kisebb arányban lehet jelen, vagyis itt hat az anyai táplálkozás a tejre! Ebben az esetben érdemes ezt a vitamint pótolni. Bár ez szoptatástól függetlenül is javasolt a vegán életmódot folytatók számára.

A változatos, tápláló, egészséges ételek tehát nekünk, édesanyáknak fontosak, hogy legyen erőnk feladatainkat ellátni.Egy kisbaba nyugtalanságának oka nem feltétlenül az anya táplálkozásában keresendő.Ha azonban a családban előfordult allergia, érdemes lehet a leggyakoribb allergéneket mellőzni.

A napi kalórabevitel

Egy felnőtt nőnek naponta körülbelül 1900-2300 kalóriányi energiabevitelre van szüksége a fizikai aktivitás mennyiségétől függően. Kizárólagos szoptatás esetén az ezzel járó többlet energiaigény körülbelül 650 kalória, de itt is vannak természetesen egyéni eltérések.Napi 1.800 kalória alatti energiabevitel és heti fél kg-nál több fogyás az, ami már negatív hatással lehet a tejtermelésre, illetve a gyors súlyvesztés miatt a zsírszövetekben tárolt méreganyagok felszabadulnak, és koncentrációjuk megnő az anyatejben.

Praktikák ételek, italok terén

A koffein tartalmú italokat (kávé, fekete tea) érdemes elkerülni a szoptatás ideje alatt, mivel az anyatejbe átkerülve a babát is élénkíthetik. A legjobb szomjoltó a víz, de fogyasztható gyümölcstea, citrommal, mentalevével, gyömbérrel ízesített víz is.

A puffasztó ételek és sok más élelmiszer, amit gyakran nem javasolnak szoptató anyáknak, nem állnak bizonyíthatóan összefüggésben a kisbabák nyűgösségével. Viszont ha túl sokféle ételtől megfosztjuk magunkat, bizonyíthatóan saját tápanyagbevitelünket rontjuk.Érdemes inkább megfigyeni, amikor a baba nyűgös, hogy mit ettünk. Ha ugyanaz az étel, élelmiszer szerepel máskori is,amikor a babának fáj a hasa, akkor szükséges csak elhagyni.

Tejmentes étrend

A tejmentes étrend azt jelenti, hogy elhagyunk az étrendünkből minden tejet, vagy tejterméket, valamint az ezeket hozzáadottan tartalmazó élelmiszereket, ételeket is.Amik garantáltan tej mentesek, azok a zöldségek, gyümölcsök, olajosmagvak, a húsok, a halak, a tojás, a gabonafélék és gabonahelyettesítők.

Amint viszont feldolgozásra kerülnek, már nem lehetünk biztosak abban, hogy nincs bennük hozzáadott tej, vagy tejtermék. A felvágottak például, még ha laktóz mentesek is, tartalmazhatnak tejfehérjét. A feldolgozott gabona alapú termékekben (pékáruk, kekszek, sütemények) nagyon gyakran találkozhatunk tejszármazékokkal. De akár egy fagyasztott zöldségkeveréken is lehet, ha valamilyen fűszerezést, szószt adtak hozzá. Sőt sok gyógyszer, vagy étrendkiegészítő is tartalmaz laktózt.

Szóval mindenképpen olvassunk címkét! És,ha az összetevők felsorolásában találunk tejre utaló szót, akkor inkább ne vegyük meg.Minél kevésbé feldolgozott élelmiszerket választunk, annál kevésbé futunk bele rejtett allergént tartalmazó termékbe.

Megvont ételek tápanyagtartalmának pótlása

A tej és tejtermékek állati eredetű fehérjéit jól pótolhatjuk a húsok, halak, tojás fehérjetartalmával, emiatt nincs szükség külön kiegészítésre.A tej és tejtermékek leginkább a napi megfelelő kálcium bevitel miatt fontosak, de jó, ha tudjuk, hogy ez a fontos ásványianyag is jól pótolható más élelmiszerekkel. Ilyen pl. a narancs, spenót, brokkoli, mandula, szezámmag, lazac, szardínia, leveles zöldségek, chia mag, tofu, és az aszalt füge is.

Szilágyi Rita 

dietetikus, coach  

https://www.eletkirakó.hu, facebook: életkirakó